A NAV belehúzott?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Annak a vállalkozónak, akit kétszer-háromszor megbüntetnek párszázezer forintra, könnyen elege lesz az egészből, és bezárja a céget. Mit gondolsz, ki jár ezzel a legrosszabbul? Szerintem a könyvelő, hiszen a vállalkozó talál magának valami más megélhetést, de a könyvelő egy ügyfelet elveszít.

A tegnap zárult kecskeméti mérlegképes továbbképzésünk egyik szünetében több résztvevő is megerősítette, hogy tapasztalata szerint a NAV az utóbbi időben „belehúzott”.
Volt, akinek 3-4 hónap alatt a nyolcadik cégét hívták be valamilyen revízióra, és nem ő volt az egyetlen, aki találkozott ezzel a jelenséggel.

Azt tudtad, hogy az adóhatósági ellenőrzések alkalmával feltárt adókülönbözet több mint 80%-a áfa-ellenőrzésekből származik?

Természetesen, a különböző adónemek közül az áfá-ban mozog a legtöbb pénz, ezért nem meglepő az adat, de éppen ezért érinti érzékenyen a vállalkozót egy áfa-ellenőrzéskor megállapított adóhiány.

Tehát, a munkád során ez a terület (áfa) sokkal nagyobb figyelem ráfordítást igényel.
Meglehetősen bonyolultak az áfa-szabályok – idén is történt változás, és olykor törvénymódosítás nélkül, a hatóság értelmezése is változik.

Képben kell lennünk, mert sok múlhat rajta. Nemcsak a bírságra gondolok, hanem a besokallt ügyfelekre is, akiknek elege lett a „vállalkozósdiból”. Viszont, ha megállapítás nélkül zárul az ellenőrzés, boldogan újságolják majd ismerőseiknek: „Nekem olyan könyvelőm van, hogy nem büntettek meg!”


Hozzászólások

dr Váradi András MŰGOND bt  -  

Pontosítás az előző kérdésemhez: a BT marad: a múlt héten elvégeztettem a februárig esedékes hivaralos felfrissítést (60.000+29000 :-()

Az EVÁ-ból szeretnék átLépni a kati-BA, ehhez kérem a segítségüket.

Köszönettel, üdvözlettel V.A.11+5

Dr Váradi András, MŰGOND bt  -  

nem könyvelő, hanem nyugdíjas vállalkozó vagyok. Eddig BT-m volt, jövőre szeretnék átlépni és a 37% helyett kisvállalkozóként havi 25000 Ft-ot fizetni.Egyidejűleg kilépnék az ÁFA körből.
Kérdés: meddig és milyen nyilatkozatot kell tennem a fönti két lépéshez?

Köszönettel, üdvözlettel V.A.

Anci11  -  

Hát igen, valóban belehúz a NAV. Sok a rossz tapasztalat, mert tényleg mindig csak a "kicsikkel" bánnak el, akik meg akarnak élni! A multikkal semmit sem tudnak kezdeni. Csak egy egyszerű példa: ügyfelem a 3. n.évben egy multi cégnek elutalta a pénzt az árura megrendelés alapján. Sem előlegszámlát sem proformát nem kapott (bár ez utóbbi az igénylésnél nem számít). Hiába hívtuk fel őket, közölték sajnálják. Igy az ügyfelem ott állt 1 MFt-os áfa fizetési kötelezettséggel, melyet a 10.20-ai bevallás után a 7. napon le is inkasszózott a nav. A multi még mindig nem külde meg a számlát, majd talán valamikor ebben a hónapban. Arra viszont igazán kíváncsi lennék, hogy amilyen hamar inkasszózott, ugyanolyan hamar vissza is utalja az esetleges igénylést?

Kati  -  

Mit tehet a könyvelő, ha látja, hogy a vállalkozó szándékosan nem fizeti be az adóját, pedig tudja, hogy van neki pénze ?

Siporka  -  

Én még nem találkoztam, olyan ügyféllel, aki : << boldogan újságolta volna ismerőseiknek: „Nekem olyan könyvelőm van, hogy nem büntettek meg!” >> Az ügyfélnek mi sem természetesebb annál, ha nem büntetik, nem büntethetik meg, ez alapelvárás, ha megbűntetik, ott csak a könyvelője lehetett a húnyó és ez nem kérdés. Ha az éves nav késedelmi pótléka több mint 20 eFt és a könyvelője nem tudja "elintézni", hogy ne fizessen, akkor az ügyfél veszi a kalapját és megy a következő könyvelőhőz és annak a kétszemét is ki fogja alkudni, hogy ne kelljen még annyi díjat sem fizetnie, mint eddig....
 

Brig  -  

Sokan írjátok, hogy egyre felkészültebb a NAV gárdája. Miért is? Nagyon sokan közülünk pénzügyesként kezdtek, majd a szamárlétrát bejárva lettek könyvelők. Majd a 1990 környékétől jöttek az átszervezések és a privatizáció. Beindult a vállalkozói rétek. Egyre másra végeztük a mérlegképest, a gazdasági főiskolák levelező tagozatait. Elkezdtük a könyvelést vállalkozásban. Ment a szekér.... az elmúlt pár évben pár kolléga tönkre mente és úgy döntött biztos állás kell. Drága kollégák! Nem tűnik fel senkinek, hogy volt könyvelő kollégáink ellenőriznek bennünket célirányosan? Pontosan tudják, hogy mit kell nézni, milyen nyomtatványon és miért! Szerintetek miért értenek annyira a főkönyvhöz? Némelyik még szemérmesen be is vallja, hogy bocsika, de 7 évig könyveltem... Erre egy friss főiskolás kezdő NAV-os nem nagyon képes.

Anikó  -  

Nekem 1 hónapon belül a negyedik ügyfelemet ellenőrzik (ÁFA), volt akinél 9 hónapot. Az eddig lezárult ellenőrzésekről  megállapítás nélkül, "mosolyogva" távoztunk.

Gabi  -  

A NAV kintlevőség számokban benne van a behajthatalan kintlevőség is. Amit nem tudnak behajtani, azt majd azokkal fizettetik meg, akik az adójukat megfizetik, hiszen a kitűzött célt teljesíteni kell tűzön-vizen át, mert különben nem lesz negyedéves prémium, jutalom, "karácsonyi pénz", a vállalkozónak meg lassan már bevétele sem! 

Vali  -  

2010. októberben, az egyik új cégemet ellenőrízték. Adatbejelentés, számvitel politika pénzkezelési szabályzat. Az ellenőrzés nem tett megállapítást. Most  1 hete megint ugyanebben a témában behívtak, most viszont tettek megállapítást. A bejelentésnél túlléptük a 15 napot. Az rögzült az elmúlt 20 évben, hogy úgyanazt nem ellenőrzik kétszer,ha nem történt olyan megállapítás, ami utólagos ellenőrzést von maga után. " kicsi mulasztási bírság" várható modta az ellenőr. A 15 nap túllépése megváltoztathatatlan tény. Előfordulhat, hogy még többször fogják ellenőrízni? Ha kétszer van lehetőségük ellenőrízni, akkor többször is megtehetik? Keresem a törvényi helyet, de még nem látom, hogy a jogszabály hol változott ezen a téren. Attól tartok, hogy elővesznek egy KET hivatkozást. Az Art -ot mindig felülírják a KET-el. Ebben a szakmában nem fizetnek annyit, hogy a KET-et is megtanuljam. Nagyon magam alatt vagyok.

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi és kedves könyvelőtársaim. Először irok nektek. és azzal kezdem, hogy a hozzászólásokhoz és is csatlakozom és egyett értek veletek. Az állam csak rosszul jár ezzel a lépésével. A kisvállalkozókat tökreteszi, nekünk kevesebb jövedelmünk lesz, igy az állam többszörösen kevesebb adót fog kapni. Lehet, hogy a tényleges áfa csalókat ( nagy halakat ??) kellenne felszámolniuk.

De áfához kapcsolódóan segitségre szorulok és mivel teljesen összezavartak 4 más más megyei apekot hivtak 2 - 2 mást mondott. Irásban kértünk állásfoglalást de még nem jött rá válasz. Alanyi mentes egyéni vállalkozó Közösségi adószámot váltott mert németországban villanyszerelési munkát vállalt. Német cég. német teljesitési hely. Közösségen belüli szolgáltatás, mentes számla.( Áfa területi hatályán kivüli ) Ezzel az összeggel átlépné az 5000 e ft értékhatárt. a 188 par. nincs benne és automatikusan úgy goldoltam, hogy bele számit. De mivel az egyik apeh 2 alkalommal is elmagyarázta, hogy csak a közösségen belüli termékértékesítés számit bele a magyarországi értékhatárba a szolgáltatás nyújtás nem. mivel ezt az összeget az áfa bevallásba csak tájékoztató adatként tüntettem fel, persze megy mellé a A60 is. Megköszöném ha megosztanátok a véleményekkel, tudom, hogy ez a lap nem kérdez és válaszolj fórum, de sürgetne az idő mert  adatmódosítás, magyarországon számlázna hogyan áfa nélkül,áfásan   stb. Köszönöm   Marika

MásikKati  -  

Tragikus a helyzetünk. Én könyvvizsgálói oklevéllel könyvelek, mert "így alakult". Fogynak az ügyfeleim szép sorban. Előszőr a könyvelési díjat csökkentjük, majd megszünnek tevékenykedni. Nem kell ehhez adósságot felhalmozni, megy ez anélkül is. EGYÉBKÉNT: AZ ÉN ÜGYFELEIM NEM IS TUDTAK VOLNA TARTOZNI!  AZONNAL BEHAJTJA A NAV!  Meg kellene nézni, hogyan engedhették meg maguknak, hogy több millióra rúgjon a tartozás!? A nagy kintlevőséget hajtsa be a NAV, és ne a még élő cégeket szorongassa. Sajnálatos módon én sem bírom a frankhitelt fizetni, de ezzel csak sorstársa vagyok néhány ügyvezetőnek. Úgy gondolom, hogy besokallnak a Kormány "behajtási politikájával". Csak a tisztességes adózóval lehet valamit kezdeni, mert a többi - úgy látszik - egyéb úton sikeresen rendezi ügyeit. Ha nem csal, lop, akkor kényszer alatt talán még fizet egy kicsit... Az ember gyomra felfordul az ellenőrök agresszív, és pofátlan  viselkedésétől. Persze a köztisztviselőség az jól, és biztosan fizet. (A mi adónkból). Aki a befizetett adók elosztásából "él" az nem tudja, hogy meg lehet-e termelni, azt hiszik, a pénz DŐL magától.  Így mondjuk: "azért dolgozunk, hogy izzadjunk" Az én környezetemben is van olyan könyvelő, aki 30 E Ft+ÁFA-ért bármekkora céget elvállal. Mert hát ... meg kell élnie valahogy, és talán ez most meg is éri nekik, ha a későbbi időkre gondolnak.! Közismert a vállalkozók között, és élnek is ezzel zsarolási lehetőséggel.

Nem hiszem, hogy csinálhatjuk jobban, rendesebben, pontosabban keresgélni fognak. Ha adóhiány nincs, keresnek más okot. Lényeg, hogy büntessenek.

 

 

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa ! Most volt egy ÁFA ellenórzésem,Bruttó módon állapították meg az Áfa hiányt ! hogy vilagos legyen: -2020 eft ,a hiány 4500 eft. a bírságról még nem tudok semmit !! Sajnos meg kell mondjam.nem a könyvelö,és a revizor volt hibás. A vállalkozónak elmondtam,"-Ő bezárja a vállalkozását "" Mondtam teheti,de a VAM behajtja rajta.Szerintem ez egy kétélű fegyver.Ha vállalkozó nem ad át fontos iratokat,akkor persze hogy nem jó a kö

 

nyvelés.Ezt a váll.is megértette,és kértem,ahogy jön be a pénze,kezdje befizetni,mert sokkal többel köti be.

Judit  -  

Szerintem  meg a vállalkozó ,az alkalmazottja meg mindenki akivel üzleti kapcssolatban van/a könyvelő is/rosszul jár.Az állam meg egy szemellenzős .......A vállakozók többsége kényszervállakozó.A 40 ,50- es korosztálynak nincs munkahely,az alkalmazottak többsége is ilyen.ha az állam bedönti a kisvállakozókat/ÁFA,nyugtaadás,stb./,Ők is mehetnnek segélyért/3 hónnap!!!/,majd lopni.ennyi!De rövidlátóak,pitiánerek a politikusok.Mindent az alsóbb réteg torkán akarnak lenyomni,mert ott a legkisebb az ellenállás.Egy kis vállalkozásnak nincs 2 ügyvédje,jogtanácsosa ,könyvelő teamja akivel bevonuljon az APEH-ba.Ja és nincs összeköttetése sem.Igy büntetgetik pár száz ezerre,míg le nem húzza a rolót.Szégyen!!Ezt a 40 miliárd Áfát sem a Csányin fogják hajtani. 

Kata  -  

Kedves Mindenki!

Szerintem az is problémát generál ebben a szakmában, hogy nagyon ,,lebratyizunk" az ügyféllel. Nekünk kell kivívni a tiszteletet magunk iránt. Természetesen elsősorban a tudásunkkal, másodsorban a fellépésünkkel. Már az elejétől fogva finoman a tudomására kell hozni mindenkinek, hogy nem vagyunk sem a titkárnői, sem a cégünk gazdasági vezetői. De ha még is arra van szükégük akkor az külön tárgyalás kérdése és természetesen pénzbe kerül.  Ne azért dolgoztassanak nálunk, mert velünk mindent meg lehet csinálni, hanem a tudásunk miatt, ami neki  egy csomó pénzt hoz. 

 Nekem olyan szerződésem van, ami alapján két hónap késedelem után azonnal felbonthatom a szerződést. Lehet együttérezni egy válalkozóval, hogy fizetési nehézségei vannak, de nem gondolnom azt hogy ez egy szeretetszolgálat. Jó lenne ha elsősorban önmagunkat tisztelnénk annyira, hogy eszébe se jusson senkinek hogy mi vagyunk a ,,legkisebb ellenállás". A közértből sem lehet fizetés nélkül távozni és a kutyát sem érdekli, hogy miért nem tudsz kifizetni 1 kg. kenyeret.

Érdemes már 10-15 nap után elkezdeni küldeni a fizetési emlékeztetőket és később felszólító leveleket, a végén jelezve azt hogy fel fogjuk mondani a szerződést. Nem mi vagyunk kiszolgáltatott helyzetben, ha jól belegondolunk. Nálam ez abszolút működik. Semmi kintlevőségem nincs. Addig el se kezdem könyvelni a következő hónapot, míg az előző nincs kifzetve. Ezt meg is szoktam mondani.

Igaz, hogy én a kisebb cégeket céloztam meg, abból van sok, ezért nem akkora veszteség, ha egyik-másik elmegy. Majd jön helyette másik, amiért természetesen tenni kell. Ma már egyik szakma sem engedheti meg magánkak hogy passzívan várjon arra, hogy majd beesik valaki aki pont vele akar dolgoztatni. Meg kell keresni és ki kell találni az értékesítési lehetőségeket és csatornákat. Mindjárt nem leszünk annyira flusztráltak és nem fog annyira érdekelni hogy milyen irreális elvárásai vannak egy ügyfélnek. A revízióval kapcsolatban meg ott a felelősségbiztosítás. Olyan mint ha lenne egy ,,ingyenes " ügyvédünk. Majd a biztosító fog azon igyekezni, hogy ne kelljen neki kifzetni a bírságot. Többre mennek mint mi. Ez megér havi 5-6 ezer forintot.

 

Csilla  -  

Kata teljesen egyetértek veled!!!

Libra Évi  -  

Ma voltam adóellenőrzésen, és az ellenőrrel a liftben beszélgetve megtudtam, hogy az idén december 31-ig 40 milliárd (!) adót kell behajtaniuk ! Felháborító, hogy a költségvetés hiányát is a vállalkozókon akarják behajtani, ahelyet, hogy a saját zsebükbe is belenyúlnának!!!

Zoli  -  

 Ez tudott dolog. A 100mrd hiány egy része így teremtődik elő. matolcsy elismerte, hogy 600mrd kintlevősége van a NAV-nak.

Kati  -  

Szerintem a kisebb gond, ha a könyvelő elveszít egy ügyfelet.

A nagyobb gond az, hogy az adóhatóság képtelen behejtani az 500 milliárd forintot meghaladó ÁFA követelését. Ennek alig több mint 10 %-a "csak" az a bizonyos 40 milliárd , Ezen kívül van még további behajthatan követelés legalább 1.300 milliárd forint.Hát a "közszolgák" a NAV-nál sincsenek a helyzet magaslatán.

Persze mindíg a kishalak bánják, mert a nagyhalak hamar eltünnek, vagy "jó "ügyvédeik és tanácsadóik vannak. A költségvetési százmilliárdos lyukakat pedig a megmaradóknak kell majd betömni.

De ez már  hosszú történet, melynek az eleje is régen kezdödött az adómorál miatt.

Mottó "szabadon": Add meg az Istennek ami az Istené, a Császárnak, meg ami a Császáré

 

 

 

 

 

Marika  -  

Ebben az országban az adók adója sem elég, a büntetésből akarják megoldani a kölségvetés hiányát, ennek ellenére az csak szaporodik. Hogy van ez? A vállalkozók lehet hogy egy másik országban keresik és találják meg a boldogulásukat, az egészségügyi dolgozók után a vállalkozók fogják elhagyni az országot.

 

Tünde  -  

Üdv, én nem könyvelő vagyok, hanem a vállalkozói oldal. A témával kapcsolatba csak annyi hozzáfűznivalóm van és előre szólok "Tisztelet a kivételnek" nem általánosítani akarok, de nekem épp a könyvelők miatt lesz 1 idegőrlő szakom, mert akkor a különbség az Ő könyvelése és enyém közt, hogy ezért akár 10 évre is lecsukhatnának. Felszámolás alatt vagyok és kaptam 1 hetet rá, hogy rakjam rendbe az egészet. Szerintem nem nekem kellene, de magamra lettem utalva.

EDIT  -  

Szeretném tudni, hogy a nagy eltérésnek mi az oka?

A könyvelő csak azt tudja könyvelni amiről bizonylatot kapott.

Gondolom a felszámolás nem a könyvelő miatt következett be!

Bella  -  

Ismét a kisembereken, kisadósokon csattan az ostor, akik nem tudnak és akarnak elbújni, mert nincs hová, van családjuk és egyébként becsületes adófizetők. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a gazdasági válság miatt jelentősen csökkent a bevételük, amiből a tartozásukat tudnák rendezni, vagy ha van valami bevételük az a saját fenntartásukhoz szükséges. Az is lehet, hogy a tartozás a befizetetlen járulékokból jött össze, mert mindenkinek elméletben van minimál járulékfizetési kötelezettsége, még akkor is, ha egy fillér bevétele sincs! És ez még mindig tisztességesebb (küzdeni a betevőért), mint sorbanállni munkanélküliként. De biztos vagyok benne, hogy a sokszázmilliós, vagy milliárdos tartozókat sosem fogják elérni, hogy tartozásukat behajtsák, ami valóban bevétel lehetne az államkasszába. A Bt. tulajdonosk, akik döntően úgy jöttek létre, hogy a munkahelyük megszünése miatt nem volt más választásuk, mint egy Bt. létrehozása, ők saját tulajdonukkal felelnek a tartozásért. Ismét jöhet a maffia és a kilakoltatás!

Evicsek  -  

Szerintem a költségvetés jár a legrosszabbul, mert  attól kezdve hogy a vállalkozó "bezárja " a vállalkozását, onnantól kezdve valóban egy forintra sem számíthat attól a vállakozótól. És utána talán még a munkanélküliek sorát is  gyarapítja...

Zoltán  -  

 Nekem eddig még szerencsém volt a revizorokkal. Igaz, hogy fiatalodnak és igaz, hogy a joganyagot jól tudják (legalább annyira mint egy közepesen jó könyvelő), de az összefüggéseket nem látják, a jogértelmezést nem értik.

Miért van az, hogy minden ügyfelemnél kérték a transzferár nyílvántartást, mikor azt sem tudják (vagy tagadják), hogy kisvállalkozásoknak nem kell ilyet csinálni. Bepróbálkoznak sok mindennel. Nyílván kapnak egy manualt és pontról pontra végigmennek azon. De ez még nem észmunka! A gond az, hogy igazán az ügyvédeink járnak jól, mert látni kell, hogy ha nincs pénz harcolni velük, nincs pénz olyan ügyvédeket mozgatni, akiktől ők is tartanak, akkor húzzák az ügyet, mint a rétestésztát.

Miért van az, hogy NAV jkv. alapján írnak elő tartozást és nem a határozat alapján?

Szerintem a mai NAV revizor: fiatalodó, gátlástalan(odó), felületes, lexikális tudása javuló, összefüggéseket nem látja, mert nem is dolgozotta a "másik oldalon". 

Boldizsár Éva  -  

Szia Zoltán !

sajnos azt kell mondjam Neked, hogy a transzferár nyilvántartást 2011-től a kkv-knak is kell vezetni a kapcsolt cégek között. Ez idén a sláger a NAV-osok körében. Tudomásom szerint még nem volt ilyen jellegű ellenőrzésük idén, de kiemelten vizsgálják majd.

Judit  -  

Mi lenne, ha építenénk önmagunk önbecsülését? Sokszor olyan rémhíreket tudunk mi magunk mesélni, amitől elmegy nemhogy a szakmától, de még az élettől is  a kedvem.

Hogyha az ügyfél nem is, de mi magunk mondanánk, hogy köszönöm ezt az ötletet kedves... ? Hogy a sok bosszúság helyett azt mondanánk, hogy de szeretek itt dolgozni, mert önmagam osztom be az időmet, hogy meglátom az új lehetőségeket, hogy mindig használhatom az agyamat, hogy .... Kinek mi. Nem lehetne-e egymást erősítenünk, nem lehetne-e összefognuk, s nem rémhíreket terjeszteni, hanem önmagunk önbecsülését helyre kellene állítanunk.

Zsuzsa  -  

Taps!!!

Marika  -  

Gratulálok a hozzászóláshoz,  én is csatlakozom .Marika

 

Kata  -  

 Épp azért szeretem ezt a fórumot, mert tudom, nem vagyok egyedül

problémáimmal és remélem, a könyvelőkollegák segítségével

szamai és egyéb kérdéseimre választ kapok.,véleményeikből

erőt meríthetek.

Igen, nagyon pozitív dolog, hogy magam osztom be az időmet és 

én vagyok saját főnököm. Meg a NAV és egyéb adóhatóság,de ez a 

szakma velejárója. Ne feledkezzünk meg a vállalkozókról sem, hiszen

belőlük élünk - ha fizetnek -mi könyvelők meg két tűz között..

A Zoltán által leírtakat magam is megtapasztaltam és egyetértek, hogy

akinek nincs pénze egy jó ügyvédre sokszor szélmalomharcot vív .

A revizorok részéről sokszor tapintható volt az irántam tanúsított

ellenszenv, hisz én egy könyvelő vagyok,milyen jól mehet nekem !

És ilyenkor biztos nem a segítőkészség vezeti őket. 

Azért találkoztam emberséges revizorokkal is, a mai napig váltunk

egy-két szót, ha találkozunk az utcán. Hozzáteszem,az idősebb

generációból valók....

 

Kata  -  

 Kedves könyvelőtársaim,

igazatok van abban, hogy felhígult a szakma, de a folyamat már akkor

elkezdődött, amikor 1988 táján indultak a vállalkozások.

Boldog-boldogtalan könyvelhetett, sok vállalkozó saját maga vezette

könyveit, mert hogy ő mindenhez ért. De ha szakmai problémája

merült fel, hozzám fordult- ingyen és bérmentve- tanácsért.

Most az a helyzet, hogy mindenért az a hülye könyvelő felel és minden

hibáért őt vonják felelősségre, még amiről nem tehet, azért is.

Bocsánat, ha keserű vagyok, imádtam a szakmámat de az utóbbi

időben mintha alábbhagyott volna a lelkesedés. Elutottam odáig,

hogy anyagi gondjaim vannak, hisz a szoftverbérlet ,az áram,a 

szaklapok ára etc. emelkedik, de én nem emelhetek könyvelési 

díjat , már azt is megkaptam, hogy "mit csinálsz te ezért a pénzért",

sőt volt, aki csökkentésre szólított fel, mert az ő költségei nagyon

megemelkedtek. Zárójelben: felmondtaml ennek az ügyfelemnek.

Viszont ügyfeleim többsége nagyon korrekt , úgy könyvelési díj

fizetésben, mint papírmunkában, ők adnak még hitet nekem, hogy

nem szabad feladni, és tudásom legjavát kell az ő érdekükben

nyújtani.

A NAV ellenőrzések során én is tapasztaltam, hogy igen szakképzett

gárdával dolgozik a NAV, egyre fiatalabbak és egyre okosabbak.

(Közben én egyre öregebb és elnyűttebb leszek,a nyugdíj korhatár

szélén táncolok mindig, persze mindig akkor emelnek korhatárt,

mikor már régi jogszabály szerint el is mehetnék nyugdíjba...persze

dolgoznék akkor is, mert hiszek benne, hogy a munka is értelmet

ad az életnek,

Jogszabály szerint büntethetnek azért is, hogy az Áfa bevallásból egy

tájékoztató sor kimarad ,ha a befogadott számlán egy betűvel a 

számlakíállító elírta a nevet., arra is volt precedens, hogy a revizor

megkérdezte, mit keres az iroda falán egy zsűrizett dísztányér,szerencsére áfa nem tapadt hozzá.

A hírleveleket köszönöm, tényleg sok hasznos infóhoz jutok általuk.

 

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Sajnos minden ellenőrzéskor csak a könyvelőn csattan az ostor, mert a vállalkozó úgy tesz, mintha Ő egy kívülálló valaki lenne. A revizor megkérdezi Tőle, hogy ez hogy történhetett, arra a válasza, hogy Ő nem is tudja, majd a könyvelő megmondja, hogy miért kötött egy ilyen rossz, érthetetlen szerződést a vállalkozó. Vállalkozói kultura ebben az országban nincs, a vállalkozások nem is tudják hogyan kellene működtetni a cégét. A megbecsülésről csak annyit, hogy a könyvelő az aki a legutoljára kapja meg a díját, ugyanis az a felfogás, hogy Ő ráér, mivel mástól úgy is kap pénzt. Az Én bevételem egyik cégemnél a felére csökkent, nem emelkedett, mégis több hónapos elmaradás van. Már csak becsületből könyvelek, mert nagyon régi ügyfél. Részemről a nyugdíjba vonulást várom a legjobban, talán akkor lazíthatok egy kicsit, jó lenne, ha nem kellene görcsbe lennie az embernek, hogy mit rontott el, avagy a revizor egésszen másként értelmezi és nem lehet meggyőzni. Ezidáig jól teljesítettem, a csaló űgyfelekért meg nem kár, ha elmennek, de nem nagyon akarnak elmenni, mert máshol úgysem fogadják, ha nekünk  nem fizetnek, máshol sem akarnak fizetni, ezért küldeni kell Őket.

Zsuzsanna  -  

Véleményem szerint nem a könyvelő jár legrosszabban, hanem az állam. A vállalkozó majd fekete munkássá válik, nem fizet áfá-t,  tb. járulékot, jobbik esetben csak az 5.100,- Ft. havi összeget.  Nem fizet SZJA-t sem.

Evicsek  -  

És ez így van....de furcs hogy ezt csak mi látjuk,más nem ?

Mari  -  

Nálunk megszünt a nullás /belső inf.-ból megerősített/ jegyzőkönyv! Ha nem találnak semmit, akkor pl. azért vetnek ki mulasztási bírságot, mert az áfa bevallásban a külön sorba nem tüntette fel az evás adóalanyoktól történő beszerezést.

Ráadásul az első jkv. szerint nem is egyszeri büntiként, hanem havonta, ahányszor a vizsgált időszakban előfordult.

De gyakori az olyan, "ősrégi időkből" előrángatott, téma, amiről már azthittük nem is létezik, csak most a "számviteli rend" megsértése címén. Úgyhogy itt nagyon kemény "ránkhárítható" dolgokból akarják összehozni a 40 mrd-t és nem az áfa kinnlévőségből, mint azt kommunikálják sajnos. Ezt ma regge az Apeh elnökhelyettese el is ismerte, hogy ujabb ellenőrzésekre kell számítani, és megyékre lebontják a feladatokat és elvárásokat.

 

Pean  -  

Sziasztok!

A NAV egyre felkészültebb szakemberekkel dolgozik, én is tapasztalom. Régen azt sem vette észre a revizor, ha fordítva volt a kezében a főkönyvi kivonat. Ma viszont (most zárult egy átfogó ellenőrzésem Zrt-nél), komoly tudás van mögöttük. Egyre jobban belelátnak a részletekbe. Mi könyvelők pedig álljuk a sarat. Becsületesen dolgozunk, mindenre felhívjuk az ügyfél figyelmét, nem kap büntetést, és mégis a mi megbecsülésünk a nullával egyenlő. Az ember már annak örül, ha a méltánytalanul kevés könyvelési díjat egyáltalán időben kifizetik, emelésről szó sem lehet. Mert akkor, amikor össze-vissza izgulják magukat az ellenőrzés miatt, és az megállapítás nélkül zárul le, nem jut eszükbe, hogy azt mondják köszönöm. És aztán év végén csak egy minimális emelést javasolsz, egyből látod, hogy az öröme csak arra a pillanatra szólt ,amikor kiderült, hogy nincs büntetés. Egy ismerősöm mondta egyszer, hogy az emberek azt becsülik meg, amiért sokat fizetnek. Mert azt komolyan veszik. Csak ha ötezer forintot nem tud emelni az ember, akkor abból hogy lesz sok? Sokszor úgy érzem, hogy a könyvelő élete szélmalom harc, köszönet nélkül. Tisztelet a kivételnek, mert elvétve akad.

Mari  -  

Teljesen egyetértek Veled, azzal a kiegészítéssel, hogy sajnos "elszaporodtak" a jogszabály háttérnélkül, szakmai továbbképzés hiányával dolgozó olcsó könyvelők. És sajnos a vállalkozók egymást hülyitik azzal hogy a másik mennyivel kevesebbet kér, és annál még pénztár jelentést sem kell írogatni, stb. És képes elmenni 1.000 Ft-al olcsóbbért is. Három éve nem merek már árat emelni, de ennek lassan az a következménye, hogy már nem tudok jó előadásokra elmenni, mert az utiköltség+előadás-t már nem tudom kigazdálkodni, és meg kell gondolni. Ennyi, milyen jó volt 10 évvel ezelőtt dolgozni, akkor megbecsültek, most azok "bánnak" velem leginkább pofátlanul, akik az én tudásommal, segítségemmel gazdagodtak meg, és agyilag sajnos teljesen "elszálltak"

Ilona  -  

Sok olyan cég van, ahol akkora köztartozás keletkezett ilyen-olyan oknál fogva, hogy ellehetetlenül. Össze is veszik a könyvelővel, mert csak őt hibáztatja és elviszi a könyvelését. Igen ám, de melyik könyvelő vállal egy ilyen céget? Márpedig könyvelőre akkor is szüksége van a bevallások beadásához  ha nem tud működni... Megszüntetni nem tudja a tartozás miatt, NAV nem számolja fel, mert várja a pénzt és késpótlékolja. ....Én majdnem bevállaltam egy ilyet, de visszakoztam amikor képet kaptam a cég helyzetéről. Nem tudott volna fizetni. Sajnos nem élek olyan jó anyagi körülmények között, hogy jótékonyságból csináljam. De lassan alapítványt lehetne létrehozni az ilyen cégek könyvelésének megsegítésére ha lehetne rá támogatást szerezni......

Ebben az esetben azt mondom, az a könyvelő inkább jól járt akitől elvitte a könyvelést.....

 

Pean  -  

Nekem volt olyan cégem, aki tele volt köztartozással, évek óta nem fizetett járulékokat, nekem személy szerint 500 e Ft könyvelési díjjal tartozott, (ami havi 20e+áfából) jött össze. Mikor azt mondtam, hogy részemről becsületből még megcsinálom a 2010-es év végi bevallásait, és mérleget, egyebeket, de a 2011-et már nem vállalom, mert hobbyból nem könyvelek, még ő volt megsértődve, hogy nem értem meg a nehéz helyzetét. És őt hol érdekelte, hogy ő közel két évig nem fizetett nekem sem? Tehát mi végezzük tökéletesen a dolgunkat, és ne kellemetlenkedjünk olyan apró-cseprő dolgokkal, mint a könyvelési díj. 2011 januártól az anyagát másnak vitte. Szerintetek ha nekem nem volt képes kifizetni havonta áfával 25e Ft-ot, akkor a következőnek kifizeti. Ezért én úgy csinálom, hogy ha új céget hoznak, addig nem vállalom, amig az iratanyagot nem láttam. Abból világosan látszik, hogy hogy állnak, hogy mennyi volt az előző könyvelő díja, rá lehet érezni, hogy miért akar váltani, és megkönnyíthetjük az életünket, ha link embereknek nem dolgozunk.

Judit  -  

Ha lenne "Tetszik" gomb, megnyomnám :-)

Eta  -  

Köszönöm, én is csatlakozom a "tetszik" gomb nyomáűshoz. Nagyon jó ötletet kaptam, egyébként is azonos a véleményem.

Ica  -  

A tetszik gombot én is megnyomtam. Most adtam vissza egy olyan ügyfél könyvelését, aki a könyvelőt okolta, hogy áfa fizetési kötelezettsége keletkezett.

Erika  -  

Tapasztalatom alapján az utóbbi időben elkéri a revizor a mérlegképest igazolványt és rögzíti annak a reg.számát. Eddig ez nem volt szokás, legalábbis felénk. Kérdésemre, hogy miért: " Ki akarjuk szűrni a kókler könyvelőket."  Amennyiben egy ellenőrzés során olyan hibákat tárnak fel,ami egyértelműen a könyvelő rovására írható, bekérik az általa könyvelt többi céget is, hátha azoknál is találnak valamit. Halkan jegyzem meg, -tisztelet a kivételnek-, igencsak felhígult a szakma mostanság.

BOrsa  -  

 Kedves Zsuzsi és Könyvelő társak!

Teljesen egyet értek Erzsébettel , azokat kellene vizsgálni behatóbban akik tartoznak nem egy cégnek és lapítanak. Csak azokat tudják piszkálni könyvelőstül és tulajdonostul aki még próbál túl élni . És leginkább arról nincs szó, hogy az állam a legnagyobb kezdő a körbetartozások ügyében hiszen a közbeszerzési pályázatoknál a munkavégzés arányában be kell nyújtanod a számlát amire mi már több, mint 1 éve várjuk, hogy kifizessék. És közben az alvállalkozóknak és legfőképpen a dolgozóknak fizetni kell!!!

BOrsa

 

FYGureout  -  

Hogy mindenért a könyvelő a felelős - ez számomra sem jelent semmi meglepetést:

- új, nehezen értelmezhető, bonyolult törvények? majd megmagyarázza a földi halandóknak a könyvelő

- nemtörődöm, slendrián, felkészületlen vállalkozások? majd megoldja a könyvelő

- bizonylathiányok, "okosságok"? majd csinál valamit a könyvelő

- csökkent a megrendelés, fogytán a pénz? majd spórolok a könyvelőn

... és még sorolhatnám.

Mindig elgondolkodom azon, hogy a NAV-nál is csak olyan emberek vannak, mint amilyenek mi vagyunk (legfeljebb mi nem szakosodtunk egy-egy adónemre, mint ők), és micsoda stressz lehet egy adóellenőrnek, hogy állandóan a célkeresztben vannak.

Az Ügyfél szidja a NAV-ot, meg a könyvelőt, a könyvelők rémtörténeteket mesélnek a NAV ellenőrökről (és vica versa). Az pedig tény, hogy a NAV és az (mindentrögtönakaró) Ügyfél közötti ütközőzóna a könyvelő.

Nekem az a szent meggyőződésem, hogy mindhárom félnek sokkal könnyebb lenne, ha az Ügyfeleink felkészültek lennének; szinte teljesen hiányzik a vállalkozói kultúra.

A legtöbbet az oktatás tehetne a helyzet javításáért: úgy vagyunk a rendszerváltás óta "kapitalista gazdálkodók", hogy soha, senki, sehol nem mondta el, mi is az a vállalkozás. Már az általános iskolától kezdve tantárgynak kellene lennie a vállalkozástannak.

És nincsenek vállalkozói ismeret felnőttképzések sem igazán, ahol az átlag vállalkozóval megismertetnék mire is vállalkozik, hogyan is tegye azt. Nem jogszabály-hely ismertetést, hanem a való életet: hogyan kell kiállítani helyesen egy számlát, hogyan vegyen fel alkalmazottat, milyen jogviszonyban is van ő egyáltalán - szóval, erős várat csak szilárd alapokra lehet építeni!

Valljuk be őszintén, legalább mi, könyvelők, van miért belehúznia a NAV-nak... Éppen mi vagyunk azok, akik az Ügyfél legalapvetőbb hibáit igyekszünk kijavítani, hogy ne veszítsük el megélhetésünk forrását. És nem biztos, hogy mindig meg tudjuk magyarázni az Ügyfélnek, hogy mit miért - nehézkes, kifacsart törvények, nincs alap, amire építhetünk, elfáradtunk, idegesek vagyunk, nem bírjuk az ügyfél-ötletelést, netán mi sem vagyunk éppen topon... :)

Éva  -  

Nekem is ez a tapasztalatom.4 cégemet ellenőrizték 5 évre.7 személy vagyonosodási vizsgálata volt.Ezekből 2 céget felűl ellenőrizték pesten. Az ellenőrök sokkal alaposabbak lesznek mert az állásuk függ  a felülellenörzéstől.Nálam semmit sem találtak .

csak a keresztnevét...  -  

Szerintem is a könyvelő jár rossul de az állam bácsi is mert csökken a munkavállalók száma azonkivül az adó bevétel is mert szerintem aki betudná fizetni az be is fizeti jó van egy két link vállalkozó. Azonkivül a vállalkozó is elmehet munkanélkülire tehát az állam fizet mégha 90 napra is. Nekem vannak olyan ügyfeleim akinek például már 2 éve nem fizették Körbetartozás!!! . Lassan már jóformán a megélhetése is veszélyben van, és lehetőséghez mérten fizeti a járulékokat. Szerintem azt a vállalkozót büntetik meg aki nem müködik együtt a könyvelővel.

Üdvözlettel Kiss Erzsébet

Judit  -  

Csak nem készül titokban valami kellemes kis adónavigátoros ÁFA-konferencia? :-)) Szívesen elmennék egy ilyenre, ha Zsuzsi tartja!