A közzétett beszámolók ellenőrzése

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Ugye, nem csak én vártam a május 31-i határidőt és könnyebbültem meg, amikor az utolsó beszámoló is elkészült? Most, hogy túl vagyunk a beszámolók közzétételén, egy fontos feladatra szeretném még felhívni a figyelmedet.

A 2008-ban bevezetett, 2009. május 1-jétől hatályos elektronikus nyilvánosságra hozatali szabályok betartását az adóhatóság 2010-től minden esetben ellenőrzi. Érdemes tehát a legfontosabb közzétételi szabályokat és a mulasztás szankcióit röviden áttekinteni.
 
A nyilvánosságra hozatal elektronikus úton teljesítendő eljárásán túl a vállalkozás köteles biztosítani, hogy munkavállalói, alkalmazottai, tagjai a beszámolót és a könyvvizsgálói jelentést a vállalkozás székhelyén megtekinthessék és azokról teljes vagy részleges másolatot készíthessenek.
 
Az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozat nyilvánosságra hozatala minden esetben kötelező, akkor is, ha a vállalkozó adózott eredménye nulla vagy veszteség, illetve abban az esetben is, ha a vállalkozó az adózott eredményből nem fizet osztalékot.
 
Kötelező a határozat közzététele a sajátos egyszerűsített beszámolót készítők esetében is!
 
A beszámoló megküldésére vonatkozó határidők tekintetében a céginformációs szolgálathoz történő – az informatikai szempontból szabályszerű – érkezés időpontja az irányadó. Az állami adóhatóság – a céginformációs szolgálattól kapott információk segítségével – az elektronikus űrlap adatai alapján ellenőrzi a beszámoló megküldésének tényét és időpontját.
 
De még az apeh ellenőrzése előtt érdemes magunknak is ellenőrizni, hogy az általunk közzétett beszámolók rendben meg is érkeztek-e.
 
Ezt az irm honlapján tudjuk megtenni ezen a linken.
Adószám, cégjegyzékszám vagy név megadásával lekérhetjük a beszámolót. Ha mindent rendben találunk, nem valószínű, hogy az adóhivatal hiányosságot fog találni.
 
Amennyiben az állami adóhatóság azt állapítja meg, hogy a cég a letétbe helyezésre és közzétételre előírt törvényi határidőig nem küldte meg a beszámolót, akkor a határidő elteltét követő 30 napon belül, 15 napos határidő kitűzésével felhívja az adózót a kötelezettség teljesítésére.
 
Ha az adózó a felhívás szerinti határidőben a kötelezettség teljesítését nem pótolja, az állami adóhatóság a 15 napos határidő elteltét követő napon az adózó adószámát 60 napos határozott időtartamra felfüggeszti.

A felfüggesztés elrendeléséről szóló döntés ellen fellebbezésnek nincs helye. Ha az adózó a beszámoló nyilvánosságra hozatali kötelezettségének a felfüggesztés időtartama alatt sem tesz eleget, az állami adóhatóság erről a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti, és hivatalból kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.
 
Holnap a „Fizetőképességi nyilatkozat”-ról küldök cikket és egy nyomtatványmintát.
 
Aztán lassacskán jöhet a VAKÁCIÓ! Tudod, mint az iskolában... A Te képzeletbeli tábládon hányadik betűnél tartasz?


Hozzászólások

Csaba H.  -  

Hat éve nem működő cégünkről azóta is minden 0-ás bevallást beküldök (ujabban nemleges nyilatkozatot) megspórolandó  a végelszámolással járó ktségeket és egyéb macerát. Tartozásaink nincsenek . a beszámolót nemküldöm be valóban ingyen meszüntetik a céget vagy egyéb szankció is van?

Aki tud segitsen, elöre is köszönöm: Csaba

 

  -  

Jó lenne ezt végre megtudni, még sehonnan nem kaptam korrekt választ. Ha így meg lehet úszni a nagy adótartozásokat, akkor ez megint a becsületes h...lyék arculcsapása úgy tisztes magyar módra :((((

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a hasznos információkat ( amit lehet hogy sohasem tudok meghállálni ) Igazi kikapcsolódást és pihenést kivánok a VAKÁCIÓRA.

Üdv: Cili

 

Cs.Éva  -  

Szia Zsuzsi!

Nagyonszépen köszönöm a tájékoztatást! A beszámolók után még erre is volt energiád,köszönöm!!!

A nyárra pedig nagyon  jó pihenést, nagyon jó egészségget  kivánok az egész Családnak!

Ősszel pedig  (remélem) újra találkozunk!

Addig minden jót kivánok!

Szeretettel!  Cs. Éva

Éva  -  

Köszönöm, hogy mindig olyan figyelmes vagy és időben hívod fel a figyelmemet. Nehéz időszak után vagyunk, jó pihenést a nyárra!

 

Éva  -  

Köszönöm, hogy mindig olyan figyelmes vagy és időben hívod fel a figyelmemet. Nehéz időszak után vagyunk, jó pihenést a nyárra!

 

Eszter  -  

Erről már olvastam, de arról nem, hogy ennek milyen anyagi vonzatai vannak? Ha a cég, aki nem tesz eleget ennek a kötelezettségnek és nics köztartozása, végelszámolási eljárás helyett ingyen megszünteti a céget? Ha nagy köztartozása van, akkor is következmények nélkül megszűnik a cég? Ha egy adóbevallást nem ad be a cég határidőben, mulasztási bírság jár, az éves beszámoló elmulasztása miatt nem? Jellemzően nem azok nem külték be a beszámolót, akik "normálisan" akarnak működni.

EMI1954  -  

Köszönöm a tájékoztatást, nagyon hasznos volt. Én azt szeretném megtudni, hogy ha egyszemélyes kft-ről van szó, közzé kell-e tenni, és az eredményfelosztásról kell-e határozat? Előre is köszönöm a válaszodat.

Böröczky Zsuzsi  -  

Az adózott eredményről szóló jegyzökönyvi kivonatot egyszemélyes kft-nél is csatolni kell.

margit  -  

Kösznöm, örülök hogy ismét olvashatlak.

kata  -  

 köszönöm, a tájékoztatást..

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a tájékoztatást!!!

Hirtné Gabi  -  

Köszönöm Zsuzsi a jókivánságaidat, igazán hasznos volt veled ez az év.

Minden  bevallást időben elküldtem, söt le is ellenöriztem néhányat

 s  hibátlannak itéltem meg őket. Ezt persze majd az Apeh  fogja eldönteni , hogy tényleg hibátlan -e

Gabi

Marika  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm az  uj információt. Én az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot nem küldtem . Milyen büntire számithatunk.

Kellemes Vakációt jó pihenést kivánok.

Emőke  -  

Köszönöm szépen, hogy gondolsz ránk!

Kellemes Vakációt mindenkinek!

Emőke

Ilona  -  

 köszönöm

Ibolya  -  

Köszönöm a tájékoztatást !

Az adózott eredmény  felhasználására vonatkozó határozatot  nem küldtem a céginformációs központnak. Ilyen esetbem mi a teendőm ?

Ildikó  -  

Kedves Sorstársak!

Én bizony végig ellenőriztem minden cégemet, bizony jól tettem, kettőnél is véletlenül a tavalyi MÁK igazolást csatoltam, hibáztam, de gyorsan tudtam korrigálni. Mindenkinek csak tanácsolni tudom, hogy szánjon rá időt.

Kata  -  

Szeretném megtudni mi a teendő akkor,ha az egyik Kft-nek 2009.évről sajátos beszámoló lett elektronikusan elküldve kiegészítő melléklet és határozat ( eredményfelhasz.-ról) nélkül.

Úra közzé kell tenni a megfelelő formában és meg kell-e fizetni a közzétételi díjat?

Köszönettel Várom válaszodat!

Kata

EMI1954  -  

Én úgy tudom, hogy  igen, újra be kell fizetni a közzétételi díjat, és újra fel kell tölteni az összes melléklettel együtt a beszámolót.

Mária  -  

Kedves Zsuzsi!

Miért. milyen jogszabályhely alapján vagyok köteles a munkavállalókkal megismertetni az éves beszámolót?

Számomra ez új dolog!

 

csak a keresztnevét...  -  

Ha rendben megérkezik a beszámoló az IRM honlapján már látható.Az elektronikusszámlát  a közzétételről  ezután küldik meg. Kérdésem, hogy kell kezelni és elmenteni az elektronikus számlát ?

clairess  -  

Az elektronikus számla megőrzésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a papíralapúra. A Netlock Mokka segítségével meg lehet nézni, kinyomtatni, majd egy biztos helyre archiválni :-)

Éva  -  

Köszönjük szépen a körlevelet! Sajnos sok vállalkozó nem veszi komolyan ezeket.

ÉVa  -  

Elfelejtettem nekde és minden sorstásamnak nagyon kellemes nyarat.

Katalin  -  

Köszönöm Zsuzsi!

 

Mindig figyelmesen olvasom a tájékoztatókat.

Különösen nagy sgítség annka, aki itthon dolgozik.

Neked is jó pihenést kívánok!

 

Katalin 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!!

Köszönöm, hogy még most is gondolsz ránk. Én sajnos nem tudok vakációzni, de ez az én problémám. Nektek kívánok szép nyarat.

2010.01.01-től érkezett hozzám új társaság. A réginek a feladata az évzárásig tart, ráadásul minden bizonylatot Ő birtokol. Döbbenten vettem észre, hogy nem adta fel sem a beszámolót, sem a 0929-est, de az ügyfélkapujáról töröltette a társaságot. Ílyenkor is az ügyfelem lesz a hunyó??  Most nagyerőkkel üldözzük. Még sosem láttam ilyen kollégát, ráadásul az ügyfelem rendesen kifizette, mert a decemberi elszámolásról szóló könyvelési számla már nálam van. Márti

Judit  -  

Sajnos hozzám is jött ilyen ügyfél, akit ukmukfuk kirakott a neve alól a könyvelő, annyit közölt az ügyféllel, gyorsan intézzen magánal ügyfélkapus belépést. nem is értette az ÜF. miről van szó...

Judit  -  

Kedves Zsuzsi,Köszönet mindenért, kellemes nyarat, kikapcsolódást kivánok MIndnyájatoknak