Döntsd el mi vagy: nyúl, vagy galamb...?!

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Csernus doktort idéztem, mert a tegnapi bejegyzés hozzászólásaiból – és korábbi tapasztalataimból – azt a következtetést vonom le, hogy nem árt, ha különbséget teszünk könyvelő és könyvelő között.

Döntsd el, Te „adatrögzítő/bevallásgyártó könyvelő”, vagy „szolgáltató könyvelő” vagy?
Óriási a különbség - szakmai tudásban, hozzáállásban, megítélésben és díjazásban.

Rossz ügyfél - jó ügyfél

 
Természetesen az ügyfelek között is különbséget kell tenni. Számomra az nem vállalkozó, aki úgy kezdi a kapcsolatot a könyvelőjével, hogy: „Mindegy hogyan csinálod, csak ne kelljen adót fizetnem!”
 
Innen üzenem, az ilyen alakok kerüljék el a mi könyvelőirodánkat!


Nem tévesztendő össze azzal a vállalkozóval, aki felelősen gondolkozik, és kötelességének érzi, hogy a megtermelt profitból, törvényes keretek között, a lehető legtöbb pénzt tartsa a cégnél. Ha ebben partnerre talál a könyvelőjében, akkor megbecsüli és meg is fizeti a szolgáltatást.

A szolgáltató könyvelő vonzza a jó ügyfeleket

 
Mindenkit arra buzdítok, hogy legyen szolgáltató könyvelő, mert így tud minél több felelősen gondolkodó és jól fizető ügyfelet szerezni. Ehhez biztos alapot jelent, ha átlátjuk és gyakoroljuk a könyvelés egészét, az adatrögzítéstől a bevallásokon át az ügyfelekkel való kommunikációig.

Szerintem az a helyes, ha az ügyfél lelkére kötöd, először Veled konzultáljon, amikor egy új projektbe, vagy beruházásba kezd. Milyen adózási vonzatai vannak, és hogyan kell majd számvitelileg lebonyolítani. A saját munkádat is megkönnyíted azzal, ha mindenről tájékoztatod őt.
 
Ősszel szánjatok egymásra egy órát és beszéljétek át, az év hátralévő részében milyen adómegtakarítási lehetőségei vannak!


Mi a könyvelőirodánkban bevezettünk egy sor, ügyfelek tájékoztatását szolgáló automatizmust a munkamenetünkbe, melyek egységesítik a munka ezen részét, és melyeket már a nálunk dolgozó kollégák is örömmel alkalmaznak.

Szóval, ha rám hallgatsz - Hajrá, a szolgáltató könyvelőség felé!
Azért örülök, hogy a tegnapi hozzászólók többsége már magáénak érzi ezt a szemléletet és eszerint dolgozik.


A bejegyzés címkéi

sikeres könyvelő


Hozzászólások

Kati  -  

Egyetértek azzal, hogy szolgáltató könyvelőkre van szükség, de hogyan válhat valaki szolgáltató könyvelővé, ha pl. nagy cégnél csak részkönyvelést végez, vagy kis cégnél elvégzi az adatrögzítést, a bevallásokat és a mérleget, tehát az érdemi részt a főkönyvelő végzi. Egyszóval hol lehet a szakmát olyan szinten kitanulni, hogy tanácsokat lehessen adni a vállalkozónak, vagy egyáltalán a kérdéseire tudjon az ember válaszolni?   Üdv: Kati

Honey  -  

 Kedves Kati! Megértem a problémádat. Én egyedül dolgozom, volt már alkalmazottam, szépen megtanitottam mindenre, még a szolgáltatásba is bevontam. Mikor érezte, hogy már ő is szolgáltató könyvelő lehet, önállósitotta magát. Azt hiszem a legtöbb könyvelő irodában az adatrögzitó, részkönyvelő munkatársakat nem vonják be a szolgáltatásba. Szerintem csak akkor tudsz majd azzá válni, ha Te is kialakitod a saját ügyfélkörödet és "leválsz". De ez sajnos nem megy gyorsan. Utána már szépen kialakul a könyvelés mellett a szolgáltatás is, ha úgy akarod. Belejössz.  Üdv. Honey

Honey  -  

 Kedves Zsuzsi! Kisvárosi könyvelő vagyok, könyvelőkből van bőven. Maximálisan szolgáltató könyvelőnek tartom magam. Ügyfeleimnek mindig megadom a megfelelő tájékoztatást, segitséget,talán többet is mint kellene.  Van minden: bérszámfejtés, munkaügy, stb.  Érnek azoban csalódások, bosszúságok engem is. Volt egy ügyfelem, aki őstermelő. Kft-t alapitott (zöldség-gyümölcs termelés, értékesités, bolti, piaci). Segitségemet kérte a kft alapitásában. Mindenben segitséget nyujtottam neki, majd amikor minden rendben volt, kft oké,  sürü bocsánatkérések között bejelentette, hogy a könyvelést majd Bp-en csináltatja egy barátja ismerősével, mivel a barátnak is ő könyvel, és egyébként ők összedolgoznak és jobb ha egy (könyvelő)kézben vannak a dolgok. Mit tehettem volna? Több alkalommal óráim mentek rá, hogy segitsek neki mindenben, telefonköltségem keletkezett, stb.  Elváltunk békében. Ti mit tennétek, hogy elkerüljétek a hasonló eseteket? Üdv. Honey

Judit néni  -  

Kedves Zsuzsi és minden olvasó és hozzászóló.

Én nem könyvelek több cégnek, de a barátnőim, ismerőseim között rengeteg a könyvelő. Az Ő véleményük és az elolvasott hozzászólások alapján gondolom, bár lehet, hogy badarság, hogy az ellenőrző hatóságokkal kellene magasabb szerveknél lobbiznotok (olyan könyvelők összetömörülve, akik számlásan, hivatalosan, nem feketén, szakmát megalázva, szinten ingyen dolgozva, felelősséget  felvállalva), mint pl az APEH, hogy kiszűrjék a fekete könyvelést. Ezt ők nagyon könnyen átláthatnák a náluk történő képviseletek, valamint a bemutatott anyagok alapján. ( Nincs könyvelt számla könyvelői díjról pl. nem tudja igazolni a képesített hivatalos könyvelést). A vállalkozókon az ilyent számonkérnék, nyilán nem húzódoznának a legális könyvelők megbízásával. Egy érdekképviseleti tömörülés, mely ténylegesen ezeket az érdekeket képviselné, ennek a helyzetnek a tisztábarakását elősegíthetné,esetleg növelhetné, természetesen a szinvonalas munka nem mellőzésével, a szakma elismerését és elfogadását a vállalkozók körében. Természetesen ha lehetne ez politika mentesen kéne hogy működjön, de ha sikeresebb tud lenni a dolog, hátszelet talán lehetne hozzá találni. Csak azért gondolom, mert a fekete könyvelők elértéktelenítették a munkátokat, felelősséget nemvállalnak. És ha ez megvalósulhatna, színvonalasabban, szívvel-lélekkel és nem csak rögzítve,és bevallásokat gyártva, hanem szakmai kihívásokat keresve, tanácsokat adva értékén lehetne folytatni a munkát,  és ha azt jól meg is lehetne fizetettni. De hát lehet, hogy ez is csak ideológia és álmodozás.

Viszont összefogás nélkül nem gondolom, hogy nagy változások érhetők el a témában míg megélhetési bűnözés helyett a megélhetési könyvelés ( mennyiség, nem minőség) ami dívik.

A másik észrevételem, ha valaki vállakozik, akkor az tudatosan vállalkozzon. Ami nálam azt jelentené, hogy tudja, hogy adóznia is kell és kötelezettségekkel jár ez az ő számára is és nem a könyvelőjére csak, még helyette is. Bejelentések, adószabály változások figyelése, már ami a sajtókban elhangzik, nem könyvelési szinten, de akkor már ők is rákérdezhetnek dolgokra ami esetleg érintheti őket, figyelhetnek erre-arra. Nem mind a strucc. Majd mindent megmond és megcsinál a könyvelőm, azért fizetem. De ha méd plussz szolgáltatást kérek, plussz terhet rovok rá, azt nem akarom megfizetni. Gondolom tudjátok mikre gondolok.

Hát lehet hogy zagyvaságokat írtam, de így gondolom,és szeretném, ha ez a szakma is a megbecsült szakmák közt lehetne, mert jó könyvelő csak akkor lehet valaki igazán, ha szereti amit csinál, ahhoz meg az kell, hogy elismerjék és megbecsüljék munkáját.

Na persze érthető és jól értelmezhető, kiszámíthatő törvényekkel. Mert ez lenne az Államtól az elvárható minimum. Dehát tudjuk, amit tudunk .....

nanita  -  

Szia Zsuzsi.

Én eddig is negyedévente tájékozattam az ügyfeleinket bizonyos dolgokban. Ezt alapvető feladatomnak tekintem, plusz szolgáltatás. Meg lehet azt kérdezni, hogy ti milyen egy sor automatikus tájékoztatást építettek be a munkamenetbe és milyen rendszereséggel?

Teréz  -  

Helló Zsuzsi.

Nagy örömmel olvastam az  áltatad felvetett témát. Én már jó jó nyugdí-jasként dogozok . Szakmai tapasztalatom  a vállalkozói téren is 20 éves.A munkám úgy végzem mintha mindig saját magamnak dolgoznék.Becsületesen csinálom minden  ügyfelem dolgát  mert így érzem jól magam. Ezt akkor is így teszem ha  a szolgáltatásomért nem fizet. Viszont idővel meg kellett tanulnom hogy  van egy határ , amit meg  kell húzni és be kell tartatni. mert vállalkozóként igen ráfizethetek az boltra.Igen sok olyan munkát láttam már ami nagyfokú nem törödömségre hanyagságra utalt. Igyekszem jól végezni a munkám és az ügyfeleimet tájékoztatni minden új értesülésről.A törvényes keretet betartattom ,elvem adót mindenkinek fizetni kell mert  a szolgáltatást igénybeveszik. Nem szóltam még hozzá soha  így   elnézést ha  nem érthetően  írtam.  Szerintem a tisztességes magatartás idővel meghozza a jutalmát  így is úgy is.

Jó  Pihenést Mindenkinek azt hiszem ránk fér.

 

 

 

 

 

M_M  -  

Sajnos rengeteg rossz példa van a vállakozóink előtt, hisz a mai milliárdososk többsége az adó elkerülésből (is) lett gazdag. 

Bella  -  

Kedves Mindenki! A könyvelő mindenes, a vállalkozók elvárják a sok munkát és az olcsó könyvelést. Nekem egy könyvelő ismerősöm 10 évvel ezelőtt azt mondta, hogy ne járassam le a könyvelést az olcsó díjjal. Igaza volt. Sajnos van aki elvállal áron alul mindent, pedig saját magával is kibabrál  ezzel. Én évek óta igyekszem rábeszélni az ügyfeleimet az adózásra, nem vagyok partner a "teljes eltüntetésben", mivel mi azért adózunk sokat, mert egyesek nem hajlandók adót fizetni. Remélem más is így csinálja!

Üdv mindenkinek.

 

Marika   -  

Kedves Zsuzsi!

A gondolatokkal egyetértek. De szerintem változatlanul az a gond, hogy a könyvelési szölgáltatás több szakmából áll.

-munkaügy

-bérszámfejtés

-könyvelés

-adóügyintézés

-pénzügyi tanácsadás

-üzletviteli tanácsadás

-lelkigondozás

A gondot én változatlanul ott érzem, hogy a vállalkozó mindezt jhavi 10.000- Ft szeretné. Ezt ha leadózod 3000,- Ft /vállakozás marad a zsebedben. Ahhoz hogy megélj legalább 30 céget kell felvállalnod. 30 céged meg jól megcsinálni a fentiekből mindent szolgáltatni nem lehet. És akkor még nem beszéltem oktatásokon való részvétel idejéről és költségeiről, valamint a felelősbiztositásról.

Kiszámoltam egy fodrász 5.000,- Ft / óra díjat kér, és csak a frizuránkat csinálja meg. Egy ügyvéd óra díja 25-30.000m- Ft   Nekünk mennyi az óra díjunk? Kiszámolta már valali. Jó ha bruttó 1.500- 2.500,- Ft/óra kijön. Nálunk vidéken a takaritőnők kérnek ennyit nettóban egy óráért.

Ma háromszor telefonáltam, hogy hozzák a jelenléti ívet. 5 en vannak, 4 főrt hozták, az 5 en vitetkoznak hogy kinek a feladata elhozni.

Idő pénz mérgelődés

A baj az itt kezdődik. De ha ebből élsz meg és tartod el a családodakkor mit tusz csinálni.

Választhatsz, vagy a megélhetés vagy minőség:

Vagy nem jól látom.

ANNA  -  

Kedves Zsuzsi! Igen, Én szolgáltató könyvelőnek érzem magam. Talán ezért is van, hogy évtizedekben mérhető hogy könyvelek nekik. Ezzel együtt mégis úgy gondolom,hogy nem ismerik el a munkánkat, fogalmuk sincs, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni, főleg, hogy egyedül oldom meg a könyvelést.

Márti  -  

Kedves Zsuzsa!

Tegnap mikor olvastam a hozzászólásokat az általad felvetett gondolatra, nekem is Csernus doktor jutott eszembe és az ő iránymutatásai.

G.Jánosné  -  

Szolgáltatónak érzem magam, sok ügyfél vissza is igazolja és hálás az új ötletekért, lehetőségért.

Sajnos a vállalkozói társadalom is igen vegyes, kevés ismerettel folyamatosan "tanítani" kell őket. Nem lenne szabad ilyen laza, vállalkozói ismeretekkel nem rendelkező embereket a gazdaságba szabadítani.

Valamiféle szabályozás kellene.

Köszönöm a sok jó tanácsot, a hozzászólások is sok információval gazdagítottak. További szép napot, jó munkát!

G.né

Ági  -  

Kedves Zsuzsa !
Időnként jó ha felráz minket valaki, / főleg ilyen melegben :) / és kedves, de határozott szavaival útbaigazít minket és jó tanácsokkal lát el. Köszönöm, köszönjük!
Szintén magaménak érzem a szemléletedet és e szerint gondolkodom és dolgozom. További szép napot!
 

csak a keresztnevét...  -  

Hasonló szemléletben gondolkodom én is. Szoktam a tanácsait olvasni ha még nem alkalmaztam, vag valami újat olvastam kipróbálom. Általában rugalmasan gondolkodom és cselekszem. Bocsánat , hogy az elején nem mutatkoztam be Kiss Erzsébet vagyok már közel 12 éve könyvelek vállalkozóként.

Tisztelettel: Kiss Erzsébet

Márta  -  

Szerintem ennél összetettebb a dolog. Minden ügyfél más és más. Van aki szeret tudni mindenről,  olyan is aki nem is nagyon érti miről van szó és bízik abban, hogy rendes szolgáltatást kap és mindannyian ismerjük a lezser változatot aki 20-án hoz még jó sok számlát és nem érti miért kell majd sokat fizetni. A jó szolgáltatás személyre szabott. Mindenkinek azt próbálom nyújtani amire szerintem szüksége van és elégedett lesz. Aztán néha mellé fogok. na ő lesz az elégedetlen. De az old meg csak ne kelljen fizetni semmit típust én sem vállalom.

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsa !

A cikkedben leírtakkal mélyen egyetértek. 1983-tól űzöm a szakmát először"szabad szellemi", majd egyéni vállalkozóként, majd társaságként.

1990-től vannak munkatársaim is, mert egyedül már nem ment... Szóval a legrégebbi ügyfelem 1983-tól veszi igénybe a számviteli szolgáltatásokat.

Ezért értek egyet minden mondattal, és ezért háborít fel a szakma felhígulása, értem alatta az adatrögzítőként dolgozó "könyvelőket". És ezért nem kell csodálkozni az ügyfeleken sem. (amilyen az adjon Isten....)Sok időmbe tellt amíg csak a felelősen gondolkodó igazi vállalkozások maradtak.

Velük érdemes és öröm dolgozni, mert értékelik a szakmai tudást és fontosnak tartják a véleményemet, a törvények betartását, valamint az adó és a járulékok pontos megfizetését.

És hisznek.... Nem a szomszédnak, nem a barátoknak, hanem nekem (nekünk) A legrégebbi munkatársam 13 éve dolgozik velem, talán jól érzi magát és úgy érzi megbecsülik....

Szóval csak így érdemes! És akkor nem lesz  fluktuáció, és az ügyfelek "rendes, gondolkodó, pontosan fizető" vállalkozások lesznek.

És minden kerek lesz!

Kívánom mindenkinek! Szép napot!

                                                       Batizi Lászlóné Zsuzsa

dr Ván Lajos  -  

Kedves Zsuzsi! Folytatva az előbbi levelemet, minden esetben mindenkinek elmondjuk, hogy ha meg van elégedve mondja el mindenkinek, de ha munkatársaink véletlenül nem azt szolgáltatják, amiben írásban és szóban megállapodtunk, akkor azonnal szóljon Nekem, vagy a Barna fiamnak. Üdvözlettel Lajos

csak a keresztnevét...  -  

Kösz teljesen igazad van. Csak a "kislányok" is ezt akarják.

üdv Ica

Babinéni  -  

Zsuzsika!

Teljes mértékben egyetértek a gondolataiddal azzal a kiegészítéssel, hogy a fentiek elfogadása és betartása a "szakmánk" értékét is helyére tenné egyszer s mindenkorra.

Megértenék  /talán/ a vállalkozók , hogy mi a különbség a "szolgáló" és a "szolgáltató" könyvelő között.

Én egy 69 éves magányos könyvelő vagyok, aki dolgoztam az "átkos" rendjében, megéltem a privatizávció összes poklát, ismerem az újgazdag világ gondolkodásmódját és bizton kijelenthetem, hogy nem mostanában lesz igazán "rend" a fejekben.

Sok sikert kivánok Neked és  ne add fel az optimizmusodat.

                                                         Tisztelettel üdvözöllek:

                                                                 Babinéni

 

Zsóka  -  

Kedves Zsuzsi!

Az általad ajánlott mentalitás vezérel bennünket husz éve,amikor törvénytelen dologra akarnak rávenni,akkor kivezetem az irodából és megmutatom hogy adótanácsadó van kiírva nem adócsaló iroda,az pedig evidens,hogy teljes ügyviteli szolgátatást kap magas szinvonalon.

Zsóka

Anna  -  

Ez a szemlélet kell, hogy minden területen terjedjen. Köszönjük, hogy vagy nekünk. Pihentető nyarat kívánok.

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon köszönöm, hogy erősítitek a "jó könyvelő" érzést bennünk! Néha kell egy kis megerősítés!

Farkas Beatrix

Icu  -  

Ez a felfogás nekem is tetszik és én már ezt kezdtem is bevezetni az ügyfeleimnél .Köszi a jó tipet

csak a keresztnevét...  -  

Jó reggelt!

Én csak a férjemnek könyvelek/ főállásban bérerelszámolok,meg minden ami ezzel jár/talán már 30 éve.Volt egy kedves öreg barátunk aki mindig azt mondta " ami a kutáyké azt oda kell adni",mi ehhez tartjuk magunkat,amit be kell fizetni azt be kell fizetni.Ismerőseim között van olyan is aki hol a TB-nek,hol az APEH-nak tartozik és bejön neki,mert ha emlékeztek volt idő amikor elengedték a tartozást vagy kedvezményesen törleszhetett,mi mindig rendes fizetők voltunk és előbbi ellenére úgy gondolom mi vagyunk többségben .Teca

Györgyi  -  

Sziasztok!

Nem akartam hozzá szólni a témához, de átgondoltam a dolgot, sok-sok év tapasztalatából.

Igen-igen az adatrögzítő könyvelőből van sok! Aki szolgáltat sokkal kevesebb ügyféllel rendelkezik mint a behódoló forma, de azok legalább megbecsülik a tudást.

Nem tudom, hogy szerencsés vagyok e vagy sem, de főállásom mellett vállalkozási formában is tevékenykedem. Eddig külső könyvelő irodát foglalkoztattunk, de ezt augusztustól megváltoztatjuk, mert hónapokkal ezelőtt megvilágosodott a főnököm, hogy csak adatrögzítenek. Most mérgesek rám, de nem bánom, mert rossz tanácsaikkal több kárt okoztak eddig a cégnek, mint hasznot hajtottak és a kakit nekem kell eltakarítani. Ettől függetlenül jó a kapcsolatunk, de nem az a szakmai elismerés, amikor a könyvelő iroda megemeli a kalapját, hogy ebben vagy abban igazam van.

Hosszú évek tapasztalata azt mondatja velem, hogy az a kisebbség, aki miatt a szolgáltató könyvelőknek nehezebb dolga van, több kárt okoz mint amennyi hasznot hajt.

Hiszem, hogy eljön a minőségi cserék ideje és akkor minden kollégával közösen együtt aratjuk le a babérokat.

Éva Beatrix  -  

Teljesen egyetértek a "szolgáltató" könyvelő státusszal.

Ancsa  -  

Szervusztok kedves sorstársaim!

Én is már öreg róka vagyok a szakmában, nyugdíjas éveimet szépíti meg, hogy dolgozom. Nekem nincs sok ügyfelem, de akad köztük ilyen is olyan is. Hála a sorsnak, hogy arrogáns kekeckedő ügyfelem még soha nem volt, de olyan, akinek keményen kellett bizonygatnom, hogy a cég pénze nem a sajátja! Az az ügyfél számomra a kedves, akivel lehet értelmesen kommunikálni, megérti, hogy nem azért ragaszkodok pl. a bizonylatok határidőre történő biztosításához, mert ilyen a hangulatom! Bizony már előfordult, hogy el nem számolható, kifogásolható számlát olvashatatlan stb. bizonylatot fogadtak el, és bizony volt mit teperni, hogy helyre lehessen tenni . Szóval egyetértek abban, hogy igyekezzünk úgy szolgáltatni, tanácsokkal ellátni partnereinket, hogy lelkiismeretünk tiszta maradhasson, és ő is érezze a törődést. Mindenkinek kívánok jó pihit , feltöltődést, és sok erőt a továbbiakhoz!!

Ancsa

Zsóka pécs  -  

 Éppen tegnap jelentkezett egy régi ügyfelem, akit elküldtem 4 éve a lehetetlen hozzáállása miatt. A "régieket" már megtanítottam, hogy nem azért vállalkozunk, hogy a család pénzét elvállalkozzuk.

Van már olyan cégem, ahol a szakmám gyakorolhatom, elemezhetek.

Nekem a legnagyobb promlémám a könyveléssel az, hogy birka módra mindent végrehajtunk, a képviselőink ( pl Zara úr) örökké a megoldásokon törik a fejüket, ahelyett, hogy az idióta törvények módosítását, előzetes kontrollját követelnék.

Kedves Zsuzsi, Te is beállsz a sorba, jó ötleteid vannak a megoldásokra, köszönöm, de van, amit nem vagyok hajlandó megcsinálni. Költség-haszon. Egy -egy lépésnek kiszámolom a bírság vonzatát, közlöm az ügyféllel (emilben is) és szarok rá.(bocs)

Kedden egy fuvarosom miatt hiánypótlás címen 2 órát töltöttem az APEH- nál, csak szálanként voltak hajlandók átvenni a menetleveleket, amik alapján ugye számláz. A vizsgálat oka, hogy nem voltam hajlandó minimum adót sem fizettetni (max 40 ezer),  Az üzemanyagktget nem írhatja le, de anélkül egy Ft bevétele sem lehet. Hosszú, kiváncsi vagyok mi lesz a vége, hány titkos fuvart fedeznek fel egy 30tonnás billencsnél.

csak a keresztnevét...  -  

Megtisztelőnek tartom, hogy válaszoltán! Az igazság az, hogy csak úgy tiszteletből írtam le a véleményemet, amit csinálok az nem kötelező, de ajánlott. Évek óta így dolgozom és annak előtte is, de elszállt a türelmem és mással kezdtem el foglalkozni, de aztán rá jöttem, hogy ez a szakmám, amihez értek és szeretem csinálni. Ezt csak ezzel a mentalítással lehet. Ügyfeleimet megválogatom, kekec ügyféllel nem kezdek, mert az olyan rengeteg energiát felemészt már akkor, amikor hozzám szeretne jönni, de az ilyen ember nem tud meghatni. Nem lottón nyertem sem a tudásomat, sem az idegrendszeremet. Tudom nem vagyok makulátlan, de már elég öreg, akinek viszont van élettapasztala. Ez nem dicsekvécs, tény. Minden könyvelőnek azt kívánom, hogy legyen magabiztos és, ha elbikzonytalanodik ne szégyeljen másik könyvelőt megkérdezni és azzal konzultálni. Nekem még ilyen "BARÁTAIM"  is vannak, úgy hogy halmozottan szerencsés vagyok. Büszke vagyok, hogy barátaimnak szólíthatom őket.

Üdvözöllek és mindenkit, aki ezt elolvassal, valamint jó nyaralás is, én is megrúgom a gyöpöt és elm egyek pihenni.

 

Mártika  -  

Szia Zsuzsika! Szeretem olvasni a leveleidet, mert olyanok mintha én vagy a könyvelős barárnőim beszégetlnénk.  Minden hozzászólást elolvasok és erőt meritek belőle, hogy nem csak nekem vannak ilyen jellegü gondjaim, mert az emlitett emberi és szakmai  problémák sajnos előfordultak már a 20 éves könyvelői munkám során. Azt tapasztalom, hogy mára már  a könyvelési munkára forditom a legkevesebb időt . Egyre többet kell foglalkoznom a bér és munkaügyekkel  végelszámolás és felszámolási kalandjaimról külön tanulmányt lehetne irni, nem beszélve az új őrületről az egyszerüsitett  foglalkoztatokról. Köszi a jó témákat. 

Eti  -  

Kedves Zsuzsa ! Örülök hogy felvetetted a témát! Én csak olyan ügyfeleket vállalok akik döntés előtt mindenbe beavatnak,hisz tudatosítottam bennük, ha saját fejük után mennek,azt már nehéz helyrehozni !!!! Én nem azért tanultam,hogy adatrögzítő legyek,hanem egy híd az APEH,és a vállalkozó között.Nálam olyan nincs ,hogy nem fizetnek adót,és veszteségesek.Ha tényleg az,javaslom a cég megszűnését,ha nincs ötletünk,hogy profilt váltson. További sikeres munkát kívánok az EGÉSZ "kiscsapatnak "

Judit  -  

Kedves Zsuzsi!

Valóban nem lehet cél ebben a szakmában adatrögzítő könyvelőként dolgozni, nem is ezt várják el az ügyfelek. Nekem még nem sikerült - a munkahelyemen alkalmazottként - elfogadtatni a szemléletedet (az enyém is ez), hogy akivel nem lehet együtt dolgozni, mert nincs annyi esze, vagy arrogáns vagy bunkó és így tovább, az menjen. Sajnos a főnököm szerint meg kell becsülni minden ügyfelet, mert belőlük élünk... hogy többet tudok, mint öt olyan, aki kioktat naponta, az nem számít...

Köszi a biztató sorokat... :-)

Zoli  -  

Sajnos nem lehet elküldeni a bunkó, arrogáns, semmivel sem törődő ügyfelet sem ebben a világban, ugyanis a tapasztalatom szerint ők vannak többségben, de ha nem is bunkó akkor sem nagyon érdekli a könyvelés ezt csak egy szükséges rossznak tekintik sokan, sőt már volt aki a szemembe is mondta, hogy egy felesleges hülyeség a könyvelés. Emellé még jön az hogy egyre inkább később vagy halogatva fizetnek. Az ember egyáltalán nem érzi megbecsültnek ezt a szakmát. Sajnos az ügyfeleknek fogalmunk sincs hogy miket kell megtennünk annak érdekében, hogy ne legyen problémájuk. Hogy mindenük rendesen kezelve legyen. Na de ki áll le az emberrel hogy mindezt meghallgassa. Inkább csak nyelünk és még rossz érzéssel vesszük el a hónapok óta elmeredt díjjat a "kedves" ügyféltől.

Efa  -  

 Teljesen egyet értek Zolival! Sajnos nincs becsülete a tisztességes munkának, hiába nyújtassz külön szolgáltatásokat, hívod fel a figyelmet a jogszabály változásra, vagy az ügyfél számára kedvezőbb dologra. Ezt teljesen természetesnek veszi, majd a fejedhez vágja, hogy túl sok a könyvelési díj és ugyan a munkával meg van elégedve, de elviszi a könyvelést oda, ahol olcsóbb, nincs külön szolgáltatás és tudja, hogy lényegesen alacsonyabb szintű szolgáltatást kap.

Természetesen nem akarok általánosítani, mert szerencsére nem minden ügyfél ilyen.

Erzsi  -  

Szia Zsuzsi !

Szívesen veszem mindíg a segítséget. Úgy érzem én szolgáltatást végzek , igyekszem mindenben segíteni az ügyfeleimet.

 

 

Mari  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon egyetértek, a kezdetek óta ez a szemléletem.Szoktam mondani, hogy megérem a pénzem, mert amennyire a lehetőségek engedik, meg is keresem a pénzem....

Ezzel együtt nekem is van olyan ügyfelem, aki a fenti stílusban beszél és "gondolkodik"is.

Köszönöm az új gondolatokat,

Mindenkinek szép napot, nyarat kívánok

Mari

 

 

Judit  -  

Köszönöm, mindig kapok egy jó szót, és tán erőt is, hogy még kitartsak, és ne azon törjem a fejem, hogy hagyjam az egészet. Igyekszem jól szolgáltatni, de mindig szívesen veszem, hogy miként lehetnék jobb.