100 Forintnak 50 a fele - és 5% az ÁFÁ-ja

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az Országgyűlés a vendéglátáshoz, valamint a családi és más hasonló közösségi eseményekhez kapcsolódó élőzenei szolgáltatás ösztönzése érdekében csökkentette az általános forgalmi adó mértékét 25 százalékról 5 százalékra, 2011. április 12-től.

Az áfa törvény 3. számú melléklete szerint 5%-os áfa kulcs alá esik az előadóművész személyes közreműködésével nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatás, ha az:
ciganyzene.jpg
a) vendéglátás keretében, üzletben történik
b) nem nyilvánosan meghirdetett családi esemény, baráti rendezvény keretében, zárt körben történik, vagy
c) belépődíj nélkül tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet hatálya alá nem tartozó, közösségi rendezvényeken nyújtják.

Olvasatomban nem tartozik a kedvezményes kulcs alá a nem zenével foglalkozó előadóművészek szolgáltatása. Például a stand-up-comedy műfajban jeleskedő művész vagy egy bűvész továbbra is 25 % áfás számlát állít ki.

Nem lettek olcsóbbak a belépőjeggyel meghallgatható koncertek sem. Ezeket is változatlanul 25% áfa terheli.


A bejegyzés címkéi

áfa


Hozzászólások

Erika  -  

Milyen adója van egy egyesületnek, ha rendezvényt szervez, pl. batyus bált? Milyen engedélyek kellenek hozzá?

 

Enikő  -  

Bocsánat, látom már, hogy április12-től.

Enikő  -  

Mikortól érvényes ez a törvény ?  Köszönettel,

csak a keresztnevét...  -  

Köszönjük az információt Kedves Zsuzsa. Ez tényleg egy fontos kérdés!!!!???

a mindennapi nehéz életben.

Krisztina  -  

Kedves Zsuzsa,

Hát igen... Boncolgatjuk a témát... A könyvelés mellett foglalkozom műsorvezetéssel is. Konkrétan karaokeval (tehát a zene az alapról megy, erre emberkék énekelnek). Mint műsorvezető elöljárok a dologban: énekelek én is a karaoke show keretében, ha kell, mint előadóművész komplett fél órai műsorral is előállok (pl táncos a hangulat, de lassabb dalokat kértek, ilyenkor 4-5 talpalávalót eltolok, eléneklek). Én a műsorvezetést meg szoktam toldani egy kis látványelemmel - konkrétan azzal, hogy csörgődobbal vagy egyéb ritmushangszerrel hozzázenélek az alaphoz.

Akkor most hogy is számlázzak?

Köszönöm,

Krisztina

Mária  -  

Köszönöm Zsuzsa! Segítettél, ahogy mindig. Nem is tudom mi lenne nélküled velünk!

 

 

Zsuzska  -  

Ez az egész egy vicc! De sajnos érintett vagyok benne. Ugyanezen logika alapján mitől kell jobban támogatni a vendéglőben muzsikáló zenészeket, mint aki mondjuk egy fesztiválon játszik? Mert ha jól gondolom, ez utóbbi már a kormányrendelet hatálya alá tartozik...

És ki fogja megmondani a zenésznek, hogy a rendezvény, amivel kapcsolatban a számlát kiállítja, az a kormányrendelet hatálya alá tartozik, vagy sem?

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon örültem ennek acikknek, mert közvetlenül érint engem az egyik ügyfelemnél. Viszont további kérdéseim merültek fel:

- mi van abban az esetben, ha a zene playback-ről megy?

- mi van abban az esetben, ha a zene fél plíybavk-ről megyy, ezt úgy magyarázta az ügyfelem, hogy egy alapzene megy gépi technikával,a többi élő

- mi van a műsorszervező cégek esetében, mint pl. nálam, ahol az ügyfelem köti a szerződést a pl.Polgármesteri Hivatalokkal, a művészek neki számláznak.

Megítélésem szerint az ügyfelem továbbra is 25 %-os Áfás számlát kell kiállítson, a művészek pedig felé 5 %-os Áfás számlát a feltételek megléte esetén.

Megköszönném a véleményed, amennyiben időd engedi.

Üdvözlettel

Nagyné Györgyi

Marika  -  

Köszönöm a hasznos információt

Demi  -  

Nagyon egyszerű....csak bevisz egy gitárt magával a stand-up-os, megpengeti kicsit (mint ahogy a Hajós András a Heti hetesben), és máris hangszeres élőzenei szolgáltatást nyújt :) A bűvész meg ne cilinderből varázsolja elő a nyulat, hanem mondjuk tubából, s fújjon bele egyet-kettőt :)

 

 

 

Fruzsi  -  

annyira jók vagytok ... nekem is az volt az első gondolatom, hogy ugyan melyik politikusnak állt érdekében ez a hülyeség ... a második, hogy zeneszerszámot is kell vinni az előadásra, akár egy boci-boci tarka erejéig ... 

Piri  -  

Mert nem csak az orvosokat, de a nép- és cigányzenészeket is haza akarjuk csábítani. Ugye? A cikkhez adott cím nagyon jól sikerült. Gratulálok!   

csak a keresztnevét...  -  

Mulasson és ne gondolkozzon a MAGYAR NÉP !!!

Éva

Zsóka  -  

Na de tényleg még mondja valaki, hogy ez egy humortalan unalmas szakma, ihaj-csuhaj!!!!

Rapács  -  

Kabaré....   Mert ez volt a legnagyobb gond.... Vajon melyik politikusnak van muzsikus rokona, aki kénytelen számlát adni a munkájáról? Egyébként ettől még az árak nem fognak csökkeni..

 

Szánalmas kabaré...

  -  

nem mondod, hogy nem tudod, kinek a rokona?

Judit  -  

Szerintem ezentúl a stand-uposok mindig visznek magukkal hegedűt, vagy legalább egy szájharmonikát :-)) Baráti rendezvényeken a zenészek pedig változatlan ügybuzgalommal fogják kiállítgatni a számlákat. Annyira életszagú ez a jogszabály :-)))))

Balama  -  

Tutu jót nevettem most, állati jó, amit írtál. Legalább ma előszőr tudtam egy jót nevetni. Amit írtál ez a mai magyar valóság. Sirva vígadva megyünk tönkre...